Att ta körkortet

Känslan när man har eget körkort och får köra bil helt själv för första gången är underbar men kan även upplevas lite läskigt. Det är en frihet att kunna ta sig vars man vill utan att följa buss eller tåg tider. Många jobb har ett krav att man har eget körkort och tillgång till egen bil. Att ta körkort har väldigt mycket fördelar.

 

Vad krävs för att ta körkort?

  • Du måste ha fyllt 18år
  • Du måste ha ett körkortstillstånd

För att ta körkort måste man ha fyllt 18 år och ha ett körkortstillstånd. Ett körkortstillstånd är en blankett du fyller i och skickar in till transportstyrelsen tillsammans med en hälsodeklaration och synintyg. Fråga din trafikskola om dessa blanketter, blanketten om körkortstillstånd hittar du hos trafikskolor, polisen eller länsstyrelsen. Synprov gör du hos en optiker.

Hur börjar jag?

När du ska börja så är det svårt att veta vars man ska vända sig. På Fordonskurser får du all hjälp du behöver. Där får du hjälp att hitta duktiga utbildare eller handledare.

Börja med att hitta en bra utbildare eller handledare som kan genomföra olika övningar som stärker din körkunskap. När du ska träna teori är det viktigt att du har disciplin har en kunnig att fråga om hjälp.

När är jag redo?

När din handledare på trafikskolan har bedömt dig som redo för att göra uppkörningen så är du redo för att prova. Lyssna på din handledare, Dom har oftast många års erfarenhet av att se dina körkunskaper och gör allt för att hjälpa dig. Även om du fått höra att du är redo så kanske du inte klarar provet på första försöket, Det är mycket som kan försämra din körförmåga.

Teoretiskt så bör du ha klarat alla testproven minst en gång, Läst mycket ur boken eller böckerna och känna dig kunnig inom ämnet. Trafikskolan ger dig tips på hur du lyckas och hur du ska lära dig.

Förberedelse inför prov

Det är viktigt att förbereda sig inför sitt körprov och sitt teoriprov. Se till att sova mycket, gå och lägg dig tidigt dagen innan så att du är pigg och alert dagen efter. En trött person har svårare att koncentrera sig och gör lättare misstag.

Håll nerverna i styr. Om du är väldigt nervös när du ska köra bil så kan det leda till att du gör misstag även fast du har bra kunskap och är duktig på att köra.