Serva bilen

Det är väl inte så att vi ligger sömnlösa om nätterna och funderar när det var dags för service på bilen nästa gång, men det är ändock viktigt att detta görs med jämna mellanrum. Mycket för att vi ska kunna åka iväg med vår bil utan att känna oss oroliga att det ska hända något med bilen under färd. Med regelbunden service så håller bilen längre och blir snällare mot miljön.

Dessutom har många nya bilar en nybilsgaranti, som kräver att du utför service på en auktoriserad verkstad, eller på ett fackmannamässigt vis, för att garantin ska gälla. Garantin innefattar viss utrustning och bilens säkerhet, under en viss tid. Vad som ingår i garantin och hur lång tid den gäller, varierar mellan bilmärken och land. Be att få garantin skriftligt, för att få en större trygghet.

Oftast i dag så är bilarna så avancerade så att vi kan inte mer än tanka bränsle, fylla på spolarvätska och kanske byta en glödlampa som gått sönder. Som tur är så finns det verkstäder som är auktoriserade att hantera alla olika bilmärken och utföra service på dessa.

Att lämna in bilen på en auktoriserad verkstad för service innebär att du får en komplett översyn på din bil, samt att du får garanti på saker som åtgärdas. Så i långa loppet så kan det löna sig att lämna in bilen på service istället för att göra det själv. Är du dessutom återkommande kund så brukar du kunna få rabatt på både service och reservdelar, så kolla upp vad som gäller hos din auktoriserade verkstad.

Olika bilmärken skiljer sig i konstruktionen på exempelvis filter, vilket i sin tur påverkar serviceintervallet hos olika märken. Därför finns det inget givet intervall som är standard för alla bilar. Det intervall du ska följa, finns angivet i den servicehandbok till din bil, som följer med de allra flesta bilar. Det står vanligtvis angivet ett visst milantal eller inom en viss tid, vilket som kommer först och det är klokt att utföra servicen som anges, inom tidsramen eller milantalet som anges.