Bygga en A-traktor

Det är populärt att bygga sin egna A-traktor som hobby ute i garaget och är en bra träning både att lära sig skruva i bilen och köra den innan man tar sitt riktiga bilkörkort.

 

Det går att bygga en A-traktor av de flesta bilar bara man har tålamod, kunskap och kontakter. Det gäller att får tag på rätt delar och se till att karossen överensstämmer med de regler som finns. Många väljer att bygga sin A-traktor av en pickup idag och man ser färre av de populära Duetter och Epa-traktorer som det fanns många av tidigare.

 

Det gäller att ha koll på vilka regler som finns för att fordonet ska vara klassat och få köras som A-traktor eller Epa-traktor och man kan i princip använda sig av alla slags bilar som har en tjänstevikt på 2000 kilo eller vara konstruerad för att kunna dra ett släp på minst 1000 kilo och får inte vara avsedd för fler än två passagerare.

 

Bygger man av en pickup så måste man korta den om den har dubbelhytt och den ska ha draganordning och vara lämpat som dragfordon. För ungdomarna är A-traktorn ett sätt att lära sig trafikregler, ta ansvar och en stor frihet att kunna ta sig till vänner, skola eller  kanske till sitt extrajobb även vintertid.