Caterpillar – Inte bara en larv

Sannolikheten talar för att de allra flesta har hört talas om en Caterpillar, och då i betydelse av en bulldozer. Men det är färre som känner till att namnet egentligen tillhör ett amerikanskt företag som grundades i Illinois, USA, redan år 1925. Företaget har specialiserat sig på stora anläggningsmaskiner med en tidigare nämnda bulldozern som en av produkterna. Man levererar även några av världens största tipptruckar till gruvindustrin både i Europa och i USA.

Caterpillars tipptruck, som är världens största, har det föga imponerande namnet 797. Men om namnet är intetsägande så är fordonet desto mer imponerande med sin matchvikt på cirka 624 ton, en längd på omkring 15 meter och en höjd på cirka 7 meter. Maskinen är tillverkad för gruvdrift och kan lastas med mellan 240 till 267 kubikmeter malm eller sten. Med sin svängradie på omkring 42 meter och chassibredd på omkring 9,5 meter (Att jämföra med en normal personbils bredd på omkring 2 meter) så är det här inget fordon som används av vem som helst.

Även om 797 är världens största tipptruck är det inte så troligt att den är någonting som gemene man någonsin kommer att se med egna ögon. Desto vanligare är det att se företagets andra maskiner som lastmaskiner och grävare. Dessa förekommer ofta hos entreprenadfirmor och enskilda företagare. Den här typen av maskiner slits hårt. Framför allt i maskinernas hydrauliska delar, som då måste bytas. För den företagare som inte har tillgång till ett helt garage med tillhörande mekaniker som sköter allt kan det kännas bra att veta att man i dag kan beställa högklassiga delar av märken som Furukawa direkt från nätet.

I dagsläget tillverkar företaget inte enbart maskiner utan har börjat tillverka kängor och kläder i en stil som ska imitera de skyddskläder maskinarbetare i normala fall har på sig. Samtidigt har man en fortsatt produktion av stora maskiner för den internationella marknaden så sannolikheten talar för att vi kommer se fler av de gula maskinerna under många år framåt.