Firmabil

Har du ett eget företag och funderar på att skaffa en firmabil? Att skaffa en tjänstebil kan vara ett effektivt sätt att marknadsföra sig på eftersom att man med bilens hjälp kan synas med företagets logga på många olika ställen, och många använder nog tjänstebilen precis på det sättet. Men man ska tänka på att det finns ett ganska strikt regelverk kring hur du får bruka dina firma bil, vi ska gå igenom vad du som företagare kan tänka på innan du skaffar en företagsbil.

Om du vet med dig att du kommer att köra bilen vid mer än tio tillfällen eller mer än hundra mil per år privat, måste du betala ett förmånsvärde för bilen enligt skatteverkets regler. Då bör du också vara observant på att resor till och från jobbet ibland kan räknas som privata resor.

Det är därför rekommenderat att du som brukare av bilen använder dig av en körjournal som du med noggrannhet fyller i, det förenklar vid en eventuell granskning av skatteverket. Idag kan du använda dig av digitala körjournaler som automatiskt registrerar dina bilresor. Kommer skatteverket på revision kan det vara tryggt att kunna ta fram en korrekt och lättavläst sammanställning av din körjournal. När det gäller alla typer av redovisning är det viktigt att dom korrekta uppgifterna finns tillgängliga, har man råkat skriva fel kan det stå en dyrt, även om det är en oavsiktlig handling.

Man kan man med enkla medel räkna ut om det är ekonomiskt hållbart att ha en tjänstebil, och därefter får man väga för och nackdelar mot varandra. Miljöbilar subventioneras eftersom dom släpper ut mindre koldioxid jämfört med konventionella bilar, vilket gör att du kan få förmånligare villkor från skatteverket. Men miljöbilar är i regel mycket dyrare.

Lönsamheten grundar sig alltså i körvanor och marginalskatt, omkring 220 000 människor har tjänstebil idag och man kan säga att det kan löna sig att ha en tjänstebil om man kör över 1000 mil per år privat.

Funderar du på att skaffa en tjänstebil så gör du klokt i att läsa in dig på skatteverkets regler och villkor, eller kontakta en handläggare för ett personligt möte. Lycka till!