Underhåll att göra själv

För att spara in en del pengar när det kommer till underhåll av bilen, finns det många saker du kan göra själv. Du behöver inte ens vara intresserad eller duktig på att mecka med bilen. Vissa saker går snabbt och enkelt att göra för alla som är en aning händiga. Större reparationer, som att kontrollera bromsar och elsystem, kan dock vara klokt att överlåta till proffsen. Men du kan garanterat byta olja, kolla bilens filter och byta däck helt på egen hand. Att se över bilens skick regelbundet är A och O för att bilen ska hålla sig i så bra skick som möjligt och så länge som det går. Få in det som rutin, så blir det varken jobbigt eller särskilt tidskrävande. Med hjälp av instruktionsboken som oftast ligger i handskfacket kan du snabbt se hur du exempelvis byter bilens lampor. För att kontrollera lamporna snabbt och enkelt kan du ställa bilen nära en vägg. Prova sedan helljus, blinkers och dimljus mot väggen så ser du om det är något som inte blinkar eller lyser.

När du ska byta olja och filter själv är det bra om du har allt du behöver. På webbutiker som Mekster kan du köpa både olja, verktyg, reservdelar och mycket annat som kan vara bra när du ska greja med bilen. Om du exempelvis behöver byta motorolja kan du enkelt hitta detta hos Mekster. På hemsidan får du dessutom tips på hur du använder produkterna. När du lagt din beställning dröjer det bara ett par dagar innan du får varorna levererade till närmsta postombud.

Lär dig byta däck själv

Något som alltid är bra att lära sig göra är att byta däck själv eftersom du enligt lag måste byta till sommar- eller vinterdäck varje år. Det behövs flera olika verktyg för att kunna göra bytet på ett säkert sätt. För de första så har du själva domkraften som lyfter upp bilen. Se även till att du har arbetshandskar, en bred skruvmejsel för att ta bort navkapslarna och eventuellt en krita som du kan märka däcken med. En av de viktigaste verktygen att ha är fälgkorset. Det är med denna som du lossar på muttrarna så att du kan få loss däcket och den är värd sin vikt i guld om du någonsin skulle få punktering.