Tvätta bilen rätt

Att tvätta bilen är inte något man gör bara på grund av fåfänga, utan en viktig del av att hålla bilen i gott skick. Det finns en mängd partiklar som kan fastna på bilen och orsaka problem om de får ligga kvar tillräckligt länge. Därför är det dags att lära sig hur man tvättar bilen på rätt sätt.

Material

Förutom de mest grundläggande tvättmaterialet, som svampar, hinkar, trasor och liknande, bör man se till att skaffa sig ett riktigt bilschampo, ett avfettningsmedel, bilvax och fälgrengöring. Man kan alltid hitta dem på bensinmackar men det går lika bra att köpa dem online.

Fälgarna

Ett par skinande vackra fälgar är ju ett måste för varje bilentusiast, men de kan helt klart vara en utmaning att hålla dem sådan. Har man fått mycket tjära på dem kan man tillsammans med fälgrengöringen även använda ett tjärlösande avfettningsmedel. En fälgborste är väldigt bra att ha, men en diskborste kan användas om man saknar en. Ekrarna tar man med en vanlig tvättsvamp och man kan även tvätta själva däcket för att förbättra helhetsintrycket. Genom att vaxa dem håller man dem både renare och mer lättvättade.

Karossen

Det första steget är nu att ta itu med avfettningen. Detta ska man dock aldrig göra under starkt solljus eller på en varm kaross. En del medel kräver även att karossen är torr innan avfettningen. Undvik alltid att applicera avfettningsmedel på känsliga gummidetaljer. Att avfetta bilen ska man göra där det finns en oljeavskiljare.

Spola sedan av bilen under tryck, helst med en högtryckstvätt. Bäst effekt får man om man håller högtryckstvätten minst 30 cm från karossen och använder en ca 45 graders vinkel. Börja alltid nedifrån och gå uppåt så smutsen rinner av effektivt. Använd aldrig ett fräsmunstycke som ger en kraftig, roterande stråle då detta kan orsaka lackskador.

När avfettningsmedlet avlägsnats är det dags att schamponera bilen. Den mest grundläggande riktlinjen för biltvätt är att smutsen ska tvättas och inte gnuggas bort. Av denna anledning går det år rikligt med vatten. Igen ska bilen aldrig tvättas under starkt solljus eller när karossen är varm. Man ska heller inte vänta så länge med avspolningen så att schampot hinner torka ut.

Genom att sedan torka av bilen kommer man att bland annat kunna avlägsna kalkfläckar som gör det lättare för smutsen att fastna. Bäst effekt får man om man torkar bilen med sämskskinn eller ett syntetiskt skinn.